Aπο-αποικιακές προσεγγίσεις, συμπερίληψη και παρελθόν στην Ελλάδα

Ημερίδα & Εργαστήρια
31 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2023
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Τα τελευταία χρόνια διατυπώνονται έντονες εκκλήσεις για την απο-αποικιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο τη συμπερίληψη στον τρόπο με τον οποίο αυτό προσεγγίζεται. Μελετητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα ιστορικά αφηγήματα, οι μουσειακές εκθέσεις και οι αρχαιολογικοί χώροι προβάλουν μια επιλεκτική εικόνα του παρελθόντος, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη – ή ακόμα και αποσιωπά – τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους προσλαμβάνουν και βιώνουν το παρελθόν διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές τι σημαίνει ο όρος «αποικιακό» στο ιστορικό πλαίσιο της Ελλάδας.
Κατά πόσο μπορεί μια έννοια που αναπτύχθηκε για τόπους με έντονο αποικιακό παρελθόν να χρησιμοποιηθεί σε μια χώρα, η οποία δεν αποτέλεσε ιστορικά αποικία; Τι προσαρμογές πρέπει να γίνουν σε επίπεδο θεωρίας, ορολογίας και πράξης; Σκοπεύουμε να εξετάσουμε αυτά τα ερωτήματα και να διερευνήσουμε ποιες κοινωνικές ομάδες αποκλείονται από τις συζητήσεις για το παρελθόν και πώς θα μπορούσαν να ενταχθούν στα αφηγήματα και τις πρακτικές που το καθορίζουν.

Η διήμερη συνάντηση που διοργανώνεται από το Μουσείο Κανελλοπούλου και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έχει δύο στόχους: (α) να προωθήσει τον διεπιστημονικό διάλογο γύρω από την έννοια της απο-αποικιακότητας και της συμπερίληψης στο ιστορικό πλαίσιο της Ελλάδας, (β) να διερευνήσει εφαρμογές των μετα-αποικιακών προσεγγίσεων στην αρχαιολογία και την πολιτισμική διαχείριση. Βασικό ερώτημα αποτελεί το κατά πόσον η έννοια της απο-αποικιακότητας
μπορεί να προσφέρει μεθοδολογίες για τη συμπερίληψη ομάδων που έχουν αποκλειστεί από τη συζήτηση για το παρελθόν λόγω αποικιακών, ρατσιστικών ή άλλων ιδεολογιών. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διάφορα επιστημονικά πεδία (αρχαιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία, ιστορία, φιλολογία), επαγγελματικούς χώρους (πανεπιστήμια, μουσεία, φορείς δημόσιας αρχαιολογίας) και χώρες.

Την πρώτη μέρα θα γίνει ανοικτή επιστημονική ημερίδα. Τη δεύτερη μέρα θα γίνουν εργαστήρια για φοιτητές και θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα αναδειχθεί η σημασία της συμμετοχής της νέας γενιάς για την περαιτέρω προώθηση της σχετικής συζήτησης.

Διοργάνωση:
Νίκος Παπαδημητρίου, Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Αντώνης Κοτσώνας, Institute for the Study of the Ancient World, New York University
Lylaah Bhalerao, Institute for the Study of the Ancient World, New York University
Άρης Αναγνωστόπουλος, HERITΛGE & University of Kent

Το Πρόγραμμα

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια