Με αφορμή το πρωτόγνωρο συμβαν σοβαρού ξυλοδαρμού αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η Ένωση Αρχαιολόγων Ηώς θα ήθελε να εκφράσει την θερμή της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο, που «έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης»και να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την κατά προτεραιότητα εξιχνίαση της επίθεσης και την σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της. Με δεδομένο ότι τα καθήκοντά του είχαν σχέση με τον έλεγχο υποθέσεων στη Μύκονο, η σύνδεση της επίθεσης με τα υπηρεσιακά καθήκοντά του είναι αναπόφευκτη.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι υπηρετούντες σε αυτήν εφαρμόζοντας την νομοθεσία στο πλαίσιο των καθηκόντων τους είναι αναγκασμένοι να προβαίνουν σε όλες τις προσφορες ενέργειες ώστε πάσης φύσεως οικοδομικές αυθαιρεσίες να διακόπτονται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και πολλές φορές άδειες λειτουργίας να ανακόπτονται.

Το νησί της Μυκόνου αποτελεί την ναυαρχίδα της σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης στις Κυκλάδες. Η κήρυξη της Χώρας την δεκαετία του 1960 από τον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο έδωσε την ευκαιρία αυτή να γίνει παγκοσμίως γνωστή ως ένας ιδανικός τόπος διακοπών στις Κυκλάδες. Κοινή διαπίστωση αποτελεί ωστόσο εδώ και χρόνια, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο φαύλος κύκλος της ασυδοσίας διευρύνεται. Καθήκον της Πολιτείας είναι ο νόμος να ισχύει σε όλην την ελληνική επικράτεια για την προστασία των δημοσίων αγαθών και για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκφράζοντας την συμπαράσταση μας σε όλους τους αρχαιολόγους της Υπηρεσίας σε όλην την Ελλάδα δηλώνουμε ότι καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος τους κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους δεν είναι ανεκτή και μας βρίσκει αντίθετους.

Εκ του ΔΣ της Ηούς

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια