ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ακολούθησε, το 2000, η προσπάθεια ίδρυσης του «Αρχαιολογικού Επιμελητηρίου Ελλάδας», η οποία ματαιώθηκε οριστικά την Άνοιξη του 2008, αλλά η σκέψη αυτή δεν εγκαταλείφθηκε.

Έτσι ξεκίνησε η επεξεργασία νέου ιδρυτικού κανονισμού (Καταστατικού) επιστημονικού σωματείου, που κατατέθηκε στο αρμόδιο Πρωτοδικείο στην Αθήνα και το οποίο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2010.

Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2010 και η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών τον Ιανουάριο του 2011, η οποία ψήφισε κείμενο Διακήρυξης Αρχών.

Ήδη η Ένωση αριθμεί 95 μέλη. Στις 9-3-2012 πραγματοποίησε με επιτυχία ανοιχτή στο αρχαιολογικό κοινό Ημερίδα με τίτλο « Αρχαιολογική Έρευνα και Διαχείριση του Αρχαιολογικού υλικού», στην οποία για πρώτη φορά συζητήθηκαν όλα τα τα ζέοντα θέματα της ελληνικής Αρχαιολογίας.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Οι αρχαιολόγοι μέλη της Ενωσης, προερχόμενοι από το δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και από τα Τμήματα Αρχαιολογίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, από ερευνητικά Ινστιτούτα με αντικείμενο την αρχαιολογική ―αρχαιογνωστική έρευνα και από πολιτιστικούς φορείς αρχαιολογικών και αρχαιογνωστικών ενδιαφερόντων, καθώς και ανεξάρτητοι μελετητές-αρχαιολόγοι, διαβεβαίωσαν σε ομόφωνη δήλωση την προσήλωσή τους στους σκοπούς και τους στόχους της ΄Ενωσης, όπως αυτοί διατυπώνονται στον Καταστατικό της Χάρτη.

Διακήρυξαν επίσης την πρόθεσή τους να συμβάλουν με τις ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις τους προς κάθε κατεύθυνση στον ορθολογικότερο προγραμματισμό των μεθοδεύσεων θεσμικής προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και στην αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη προώθηση των αρχαιολογικών σπουδών εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η ΄Ενωση, αρωγός στο έργο της Πολιτείας και στους σχεδιασμούς που αυτή αναλαμβάνει τόσο στον τομέα της πολιτιστικής παιδείας και αρχαιολογικής μόρφωσης, όσο και στον τομέα της γενικότερης προστασίας των αρχαιοτήτων, φιλοδοξεί με τις κατάλληλες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, να αποτελέσει τον αδέκαστο κριτή αλλά και τον σύμβουλο με εμπεριστατωμένες προτάσεις, στην ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, που δεν θα διέπεται από αμφισβητούμενης σκοπιμότητας αρχές και από μικροπολιτικές επιδιώξεις και αμφιλεγόμενης διαφάνειας νεωτερισμούς. Με στήριγμα και οδηγό πάντοτε τα υποτιμημένα στην εποχή μας ανθρωπιστικά γράμματα και φυσικά στο πλαίσιο της αποδεδειγμένης κατά περίπτωση επιστημονικής ειδικότητας.

Πρόθεση της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας, «Ηώς», αποτελεί επίσης και η ενεργοποίηση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση ιδίως των νέων, στις αξίες του αρχαιοελληνικού και του Βυζαντινού/μεταβυζαντινού πολιτισμού, κυρίως μέσω των αρχαιολογικών ευρημάτων και όχι μόνον. Δεδομένου ότι η επικοινωνία των νέων με τα κατάλοιπα του παρελθόντος είναι συνήθως άγονες επισκέψεις στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, η ευκαιρία για μέθεξη με τις ιδέες που αυτά αποπνέουν και η ανάγκη της δια βίου μάθησης, εφήβων και ενηλίκων, με στόχο την αυτογνωσία και τις υποχρεώσεις απέναντι στο σύνολο, είναι προφανείς.

Για να μη μεταβάλλονται οι πολίτες σε κύμβαλα αλαλάζοντα στείρας παρελθοντολογίας, σε μιαν εποχή οικονομικής κρίσης και ευτελισμού των αξιών και του μέτρου, το προσκλητήριο της Ένωσης για οργανωμένη, συστηματική και έγκυρη μελέτη και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στροφή προς τις διαχρονικές αρχές του Ελληνισμού, ηχεί όσο ποτέ επίκαιρο.

ΗΩΣ