Tο ΔΣ της Ένωσης Αρχαιολόγων παρακολουθεί με ανησυχία το σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αποκοπή των πέντε μεγάλων κρατικών Μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης αυτονομούνται και μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, με Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικό Διευθυντή -ο οποίος αρχικώς θα διορισθεί από την Κυβέρνηση και στη συνέχεια θα επιλεγεί με (διεθνή;) διαγωνισμό, και με αποζημιώσεις των εργαζομένων που θα καθορισθούν εκτός του ενιαίου μισθολογίου.

Με έκπληξη είδαμε ότι στα προσόντα του Γενικού Διευθυντή Αρχαιολογικού Μουσείου δεν περιλαμβάνεται ρητώς η επιστημονική ειδίκευση στην Αρχαιολογία! Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αναφέρεται σε «διδακτορικό τίτλο ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένου ως ισοτίμου της αλλοδαπής σε αντικείμενο στη Μουσειολογία, στην Ιστορία της Τέχνης ή άλλη επιστήμη συναφή προς τους σκοπούς, το χαρακτήρα και τη λειτουργία του Μουσείου».

Τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία, με την διοικητική μορφή, που έχουν σήμερα ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, είναι πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο και έχουν επιτύχει πολλά, ιδίως κατά την τελευταία εικοσαετία: υψηλού επιπέδου μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις (συνοδευμένες από έγκυρους επιστημονικούς καταλόγους), δράσεις που επιδιώκουν τη συνάντηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη τέχνη, ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές ξεναγήσεις, ερευνητικά προγράμματα, και πολλά άλλα, επιτυγχάνοντας αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.

Η αλλαγή που προωθείται δεν έχει καμία σοβαρή αιτιολόγηση. Αντιθέτως, υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, και ανοίγει τον δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους σε ιδιωτικές εταιρείες.

Τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας, στα οποία το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει από την ίδρυσή του μεγάλο μέρος κρατικών πόρων και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού όλων των ειδικοτήτων, αποτελούν ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη εδώ και 150 χρόνια.

Πιστεύουμε πως έτσι πρέπει να παραμείνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί το υπάρχον πλαίσιο να μεταρρυθμισθεί και να καταστεί πιο λειτουργικό, πάντοτε με τον αναγκαίο και επιβεβλημένο διάλογο με τους υψηλού επιπέδου επιστήμονες δημόσιους λειτουργούς τους.

Το ΔΣ της Ηούς

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια