Ο Γιώργος Δεσπίνης (1936-2014), ομότιμος καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής πλαστικής στον κόσμο, ένας σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος, και ένας άνθρωπος με σπάνια σεμνότητα και ήθος, που αδιαφόρησε για την αυτοπροβολή. Το κενό που άφησε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα της κλασικής αρχαιολογίας είναι δυσαναπλήρωτο αλλά το έργο του παραμένει ως πολύτιμη παρακαταθήκη για την επιστημονική κοινότητα.

Ο Γιώργος Δεσπίνης υπήρξε δάσκαλος πολλών γενεών αρχαιολόγων, είτε από την ακαδημαϊκή έδρα είτε από την καθημερινή του συναναστροφή με συναδέλφους, ερευνητές και φοιτητές. Η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδος «Ηώς» θεώρησε ότι η ενίσχυση της ερευνητικής πορείας ενός νέου αρχαιολόγου θα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του. Το 2017, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της «Ηούς», προσκάλεσε όλους τους φίλους του Γιώργου Δεσπίνη, αρχαιολόγους και μη, να συμβάλουν στη συγκέντρωση χορηγίας για τη δημοσίευση μιας διδακτορικής διατριβής στην κλασική αρχαιολογία, και συγκεκριμένα στη θεματική της αρχαίας ελληνικής πλαστικής. Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για αυτόν το σκοπό απηύθυναν πρόσκληση σε Έλληνες διδάκτορες αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών Τμημάτων Αρχαιολογίας της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιλέχθηκε η ανά χείρας διδακτορική διατριβή της κ. Ματένιας Γκεϊβανίδου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2014) διότι συγκεντρώνει και μελετά διεξοδικά και συστηματικά ένα πολυάριθμο αλλά ομοιογενές υλικό εικονιστικών ανδριάντων (και των βάσεών τους), το οποίο κατανέμεται σε έναν πολύ εκτεταμένο γεωγραφικό χώρο και καλύπτει ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα. Η παρουσίαση και ο σχολιασμός του υλικού γίνεται με εξαιρετική προσοχή και διακρίνεται από μεθοδολογική συνέπεια, ενώ τα συμπεράσματα έχουν συνοχή και εμπεριέχουν χρήσιμες και καλά τεκμηριωμένες παρατηρήσεις. Η επιτροπή έκρινε ότι με τη δημοσίευσή της μπορεί να αποτελέσει βιβλίο αναφοράς για το ζήτημα της σχέσης γλυπτών και αρχιτεκτονημάτων στα αυτοκρατορικά χρόνια.

Η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδος «Ηώς» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με τη χορηγία τους στη μνήμη του Γιώργου Δεσπίνη. Η παρούσα έκδοση αποτελεί ένα βήμα για την περαιτέρω υποστήριξη της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας, ειδικότερα μάλιστα των νέων ερευνητών, που δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά αλλά έχουν πολλά να διδαχθούν από το επιστημονικό έργο, τη στάση ζωής, και το ήθος του τιμώμενου. .

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδος «Ηώς»

2017

Μελίνα Φιλήμονος Πρόεδρος

Φωτεινή Ζαφειροπούλου Αντιπρόεδρος

Ευάγγελος Νικολόπουλος Γραμματέας

Χριστίνα Μητσοπούλου Ταμίας

Μέλη:

Ευγενία Γερούση

Ελένη Μανακίδου

Στέλλα Κατσαρού

2021

Ευρυδίκη Κεφαλίδου  Πρόεδρος

Ευγενία Γερούση  Αντιπρόεδρος

Μιμίκα Κρίγκα  Γραμματέας

Κατερίνα Τζαβελοπούλου  Ταμίας

Μέλη:

Ευάγγελος Νικολόπουλος

Ελένη Μανακίδου

Κωνσταντίνος Κοπανιάς

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια