Περί της Έβδομης Διεθνούς Συνάντησης για τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη και μερικές σκέψεις περί της θέσης της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδος πάνω στο θέμα των αναστηλωτικών έργων.

Έβδομη Διεθνής Συνάντηση με θέμα: «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα προγράμματα».

(Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 11 έως 13 Νοεμβρίου 2021 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης).

Μερικούς μήνες πριν, εν μέσω πανδημίας και υποχρεωτικής καραντίνας, βιώσαμε μια έντονη αντιπαράθεση με αφορμή την επισκευή των διαδρομών επίσκεψης στον βράχο της Ακρόπολης. Η αντιπαράθεση αυτή δυστυχώς δεν περιορίστηκε στον επιστημονικό διάλογο αλλά διογκώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δηλώσεις, ανακοινώσεις, συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας, δημοσιεύματα στον εγχώριο και διεθνή τύπο, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Το Δ.Σ. της «Ηούς», παρακινούμενο και από ορισμένα μέλη της Ένωσης, έκανε μία προσπάθεια (που τελικώς δεν ευωδόθηκε – όχι με ευθύνη της «Ηούς») να οργανώσει ημερίδα επιστημονικού διαλόγου, με εκπροσώπους από την κάθε πλευρά, επιδιώκοντας να εκτεθούν τα επιχειρήματα τόσο της ΕΣΜΑ και των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, όσο και εκείνων που ασκούσαν έντονη κριτική στα έργα που είχαν μόλις τότε ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει επιδείξει σπουδαία επιτεύγματα στους τομείς της αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων και χώρων όλων των χρονικών περιόδων σεβόμενη πάντοτε τις αρχές της Χάρτας της Βενετίας και των Διεθνών Συμβάσεων. Ξεχωριστή θέση είχαν πάντα τα έργα στην Ακρόπολη, είτε αυτά υλοποιούνται από την αρμόδια Εφορεία είτε από την ΥΣΜΑ με την επιστημονική καθοδήγηση της ΕΣΜΑ, που αποτελείτο πάντα από καταξιωμένους επιστήμονες. Τα έργα αυτά είχαν διεθνή αναγνώριση, απέσπασαν σημαντικά βραβεία, υπήρξαν για δεκαετίες σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία και, κυρίως, αποτέλεσαν αντικείμενο γόνιμου επιστημονικού διαλόγου μέσω των διεθνών συναντήσεων, που καθιερώθηκαν με πρωτεργάτες την πρόσφατα εκλιπούσα έφορο Έβη Τουλούπα και τον αείμνηστο καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα.

Ελπίζουμε ότι το διεθνές συνέδριο που οργανώνεται στις 11-13 Νοεμβρίου 2021 θα επαναφέρει τον διάλογο στη σωστή του θέση, ανάμεσα σε επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, που έχουν παρόμοια εμπειρία και γνώση. Τα εξαιρετικά σύνθετα αναστηλωτικά έργα στα μνημεία της Ακρόπολης και του ευρύτερου χώρου των κλιτύων, τα οποία έχουν αρχίσει εδώ και σαράντα χρόνια, οφείλουν να συνεχιστούν με οδηγό πάντα τις σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης και τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας του μοναδικού αυτού χώρου με την οικουμενική αξία για όλη την ανθρωπότητα.

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια