Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Γιάννη Τουράτσογλου, έναν εκλεκτό επιστήμονα, αγαπητό συνάδελφο και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας “ΗΩΣ”.
Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Κωνσταντινοπολίτες και φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) με καθηγητές τον Γεώργιο Μπακαλάκη, τον Μανόλη Ανδρόνικο και τον Ιωάννη Κακριδή. Στη συνέχεια, κέρδισε την υποτροφία Humboldt και εκπόνησε στο Saarbrücken της Γερμανίας τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της Νομισματικής. Το 1967 ξεκίνησε την καριέρα του στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Πέλλας, με έδρα του την Βέροια.

Από το 1976 εργάζεται στο Νομισματικό Μουσείο, στο οποίο και αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο. Το 1994 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μουσείου και το 1998 εγκαινιάζει τη νέα έκθεση στη νέα στέγη του, στο Ιλίου Μέλαθρον. Παράλληλα εκτελεί κατά καιρούς χρέη Διευθυντή, τόσο στο Επιγραφικό Μουσείο όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου για δύο χρόνια είχε τη Διεύθυνση.

Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών Επιτροπών και φορέων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί σειρά ετών. Το 2017 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ.

Ήταν πολυτάλαντος, πολύγλωσσος, ευρυμαθής και πολυγραφότατος, με ευρεία αναγνώριση και διεθνές κύρος. Πάνω από όλα όμως πίστευε στη συνεργασία και στη συλλογική δουλειά, ιδίως μεταξύ των επιστημόνων που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα – μάλιστα ήταν ο συντάκτης της Διακήρυξης της ΗΟΥΣ, την οποία στέλνουμε πάντα στα νέα μέλη μας.

Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ήταν και ένας ευαίσθητος ποιητής, που δημοσίευσε αρκετές ποιητικές συλλογές. Όπως ο ίδιος είχε πει σε μία συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία (2017): «Η ζωή είναι ένα ποίημα. Αλλοι το διαβάζουν κι άλλοι το ζουν. Οσο για τον ποιητικό λόγο, δεν τον ξεχωρίζω από τον πεζό. Αν προσέξτε, πολλά από τα επιστημονικά μου κείμενα έχουν μια ποιητική χροιά. Κι επειδή δεν μπορείς να τεμαχίσεις την ψυχή ενός ανθρώπου, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να κατηγορηθώ για άσκοπο τεμαχισμό του εαυτού μου».

Εκ του Δ.Σ.

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια