Με αφορμή τη συζήτηση και τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τις αρχαιότητες στην περιοχή του Ελληνικού σε συνάρτηση με την αποφασισμένη επένδυση στην περιοχή, η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ» εκφράζει για μια ακόμη φορά την ανησυχία της για τις αρχαιότητες που χρησιμοποιούνται και γίνονται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, ενώ θα έπρεπε να προστατεύονται από όλους τους φορείς και την κοινωνία και να αποτελούν τον κατ’ εξοχήν μοχλό ανάπτυξης.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά προστατεύεται από το Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους, άρθρο 24, παρ. 1 και 6, και ότι η παρακολούθηση οποιουδήποτε μεγάλου δημόσιου έργου υποδομής ή άλλου, ιδιωτικών συμφερόντων έργου, προβλέπεται τόσο από τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002, ο οποίος καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση έργων και οικοδομικών δραστηριοτήτων, όσο και από ειδικότερους Νόμους, όπως ο Ν. 3905/10, το ΠΔ 527/5-4-11 και ο Ν. 4072/12. Σε εφαρμογή αυτών των Νόμων οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε ειδικές περιπτώσεις έχουν προχωρήσει στη σύνταξη και υπογραφή «μνημονίων συναντίληψης και συνεργασίας» που προβλέπουν την παρακολούθηση εργασιών, τις σωστικές ανασκαφές, δοκιμαστικές τομές κ.ά. αλλά και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων. Με ανάλογους όρους έγινε και γίνεται η παρακολούθηση μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων και έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος ανασκαφές.

Δημιουργεί λοιπόν εύλογα ερωτηματικά γιατί στην περίπτωση του Ελληνικού παρακάμφθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ από την Υπουργό στη σύνταξη και υπογραφή ενός μνημονίου που αφορά ένα τόσο σημαντικό έργο.

Η κήρυξη- οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου γίνεται βάσει του άρθρου 12 του Ν. 3028 με βάση τα δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου, επαρκή επιστημονικά στοιχεία και ευρήματα που κάνουν πιθανή την ύπαρξη μνημείων. Η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του ΥΠΠΟΑ είναι επιβεβλημένη και οι αναβολές συζήτησης του θέματος, οι καθυστερήσεις και οι διαρροές «έγκυρων» ειδήσεων περί των προθέσεων των μελών του ΚΑΣ τροφοδοτούν μια δημοσιογραφική συζήτηση που μόνο κακό κάνει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που μάχεται εδώ και χρόνια για την προστασία των αρχαιοτήτων, στο δεδομένο κύρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και κατ΄επέκτασιν στα αρχαία.

Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, αντίθετα μάλιστα λειτουργεί ως αναπτυξιακό εργαλείο. Εφόσον κατά την εκτέλεση του έργου βρίσκονται αρχαία αυτά ανασκάπτονται, προστατεύονται και αναδεικνύονται, συνυπάρχοντας με τις σύγχρονες κατασκευές και αυξάνοντας την τελική αξία του έργου.
Τα θεσμικά όργανα του ΥΠΠΟΑ θα πρέπει να αφεθούν να πράξουν το καθήκον τους με νηφαλιότητα με βάση τα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία χωρίς απόπειρες επηρεασμού από τυχόν αντικρουόμενα πολιτικά, κομματικά ή οικονομικά συμφέροντα.

Ανακοίνωση: Ανακοίνωση για Ελληνικό

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια