Αθήνα 30-11-2016

Σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2016, ημέρα ψήφισης του Σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ» ενώνει τη φωνή της με τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που σήμερα απεργεί και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στους φορείς που είναι θεσμικά επιφορτισμένοι με την προστασία των αρχαιοτήτων, εκφράζοντας την ανησυχία των μελών όλης της αρχαιολογικής κοινότητας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, στο οποίο δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν συνταγματικές επιταγές.

Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία, με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας αναφορικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο βρίσκεται υπεράνω κάθε άλλης νομοθεσίας, να φροντίσει για την προσθήκη της εξαίρεσης της αρχαιολογικής νομοθεσίας, μαζί με την προβλεπόμενη εξαίρεση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ζητεί να παραμείνει ισχυρός ο Ν 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο σύνολό του και στα επί μέρους άρθρα του.

Η προστασία των μνημείων και της ιστορικής μνήμης οφείλει να απασχολεί και να κινητοποιεί όχι μόνο τους αρχαιολόγους, αλλά όλους τους ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας. Η ιστορική μνήμη και ο σεβασμός των μνημείων, ιδιαιτέρως σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης και αμφισβήτησης των αξιών, είναι υπόθεση όλων μας. Ας μην συνδεθεί η επιζητούμενη «οικονομική ανάπτυξη» με την μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού πολιτιστικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Δελτίο Τύπου: Ηώς Ανακοίνωση Έκκληση

Share This Post!

Κατηγορίες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πρόσφατα σχόλια